Up-date Covid-19 in Peru

Een zeer lange lockdown

De afgelopen maanden zijn hard en frustrerend geweest in Peru. Sinds enkele dagen is de quarantaine nu officieel opgehoffen, maar het land zit in een grote dip en de cijfers van besmettingen verbeteren nog steeds niet opvallend. Ook van het heropenen van de scholen is nog steeds geen sprake.

Lange tijd is het vrij rustig geweest in Cusco. Het aantal besmettingen en overlijdens ging wel in stijgende lijn, maar alles bleef onder controle. Daarom was vanaf 1 juli de lockdown met veel blijdschap voorbij en konden burgers weer normaal buitenkomen. Ook ging het land van start met de eerste fases van de economische reactivatie. Hier in Cusco gingen verschillende winkels en bedrijven terug aan de slag, onder strikte maatregelen weliswaar, en de eerste restaurants konden starten met een delivery service en nadien ook een aangepaste bediening in het lokaal zelf.

Dit betekende ook dat er interprovinciaal weer gereisd kon worden, maar dat ook heel veel mensen zich dus binnen Peru begonnen te verplaatsen. De regio Cusco waar het tot hiertoe rustig was in tegenstelling tot de gruwel in Lima, ontving nu een hele toestroom van mensen uit andere regio´s en ook door het toegenomen publieke sociaal contact explodeerde het aantal besmettingen exponentieel op enkele weken tijd. Tijdens de maanden augustus en september zijn we daarom opnieuw in strikte quarantaine moeten gaan.

Foto: Edgard Bazán.

De pandemie legde hierbij ook de harde realiteit van het Peruaanse gezondheidssysteem bloot. Ziekenhuizen waren amper uitgerust om deze crisis op te vangen. Ook in Cusco was er al snel een groot tekort in ziekenhuisbedden, voldoende personeel en medische middelen en vooral zuurstof. Er waren bij de start van de pandemie in de volledige regio Cusco slechts 23 bedden ter beschikking op intensieve zorg om kritieke patiënten op te vangen. Ook doken de eerste corruptieschandalen op met wanbestedingen van budgetten die werden uitgerekt om tegemoet te komen aan de pandemie.

In Peru lijkt het aantal nieuwe besmettingen af te vlakken, maar de situatie is er nog niet onder controle. Sinds de ochtend van 30 september telt Peru meer dan 800.000 COVID-19-besmettingen en steeg het dodenaantal tot boven de 32.000. Samen met Brazilië, Columbia, Mexico en Argentinië behoort het daarmee tot de tien meest getroffen landen ter wereld.

Volgens cijfers van de Johns Hopkins University, heeft Peru sinds augustus wereldwijd het hoogste dodental per 100.000 inwoners. Dat zijn er ondertussen meer dan 100. Ter vergelijking: in België is dat 86,9, in Bolivia 69 en Brazilië 67,5. Ondanks een vroege lockdown zijn dat harde cijfers. (Juliete Billiet, MO* magazine, 5 oktober 2020)

Foto: Edgard Bazán.

Ook op vlak van onderwijs kwamen vele tekortkomingen en een grote ongelijkheid aan de oppervlakte. Hoewel de quarantaine nu ondertussen werd opgeschort, mogen scholen in Peru niet opnieuw open gaan en dienen de kinderen nog steeds verplicht thuis te blijven. Sinds april startte het Ministerie van Onderwijs met een distance learning programma “Ik leer thuis”, waarbij alle jongens en meisjes van thuis uit virtuele lessen volgen door uitzendingen via radio, televisie en internet. Huistaken dienen via Whatsapp naar de leerkracht doorgestuurd te worden. Dit lijkt een tijdelijke oplossing, maar uiteraard legt deze oplossing veel knelpunten in het onderwijssysteem bloot en komt ze niet tegemoet aan de noden en vooral de realiteit van vele kinderen. Vele gezinnen, zowel in de stad en zeker in landelijk gebied, hebben geen toegang tot internet en beschikken niet over een laptop, tablet of smartphone om het huiswerk te maken. Ook vele kinderen kunnen niet op eigen houtje al deze leerstof begrepen en verwerkt krijgen aangezien ze hier vaak alleen voor staan.

Deze situatie lijkt nog een hele tijd voort te zullen duren, er is op dit moment pas sprake van het heropenen van de scholen met het nieuwe schooljaar vanaf maart 2021. Als educatief project blijven we er daarom alles aan doen om de kinderen te ondersteunen en hen verder te helpen op schools vlak. Ondertussen hebben alle gezinnen een op zijn minst zeer eenvoudig of verouderd model van een smartphone kunnen verkrijgen en hierdoor is het nu gemakkelijker om contact met hen en met de kinderen te onderhouden. Elke dag staan we via deze weg de kinderen bij met vragen over het huiswerk of moeilijke leerstof die ze niet begrijpen. En ook de kinderen zelf zijn hier in gegroeid en veel zelfstandiger geworden en vragen zelf om hulp wanneer iets niet duidelijk is. Verder zijn we, naast het bieden van de filmpjes met de leuke Engelse lessen van Revlan, ons als project ook aan het voorbereiden om een boekenproject op te starten, waarbij de kinderen thuis wekelijks leesboeken kunnen ontvangen aangepast aan hun leeftijd. Zoals jullie konden lezen in de voorgaande nieuwsbrieven hebben we ook verschillende keren een campagne opgezet met voedselpakketten voor de gezinnen en educatieve oefenbundels voor de kinderen. Ook dit blijven we voortzetten zolang er deze noden zijn. We beseffen dat de opgelopen leerachterstanden bij de kinderen zeer groot zullen zijn en we zullen hier in het project dan ook extra op inzetten wanneer dit terug mogelijk wordt en we de activiteiten kunnen hernemen op het project zelf.

Hieronder kan je tot slot nog een artikel lezen met levendige impressies van de quarantaine gedurende de allereerste tien dagen in Peru. We zijn nu een hele tijd verder en hebben er zo goed als 7 maanden strikte lockdown opzitten waarbij het hele land zo goed als stil lag. Je kan je zelf wel voorstellen wat voor een impact dit heeft op het leven van vele personen en een hele natie.
https://www.mo.be/wereldblog/acht-dagen-quarantaine-peru

Wil je ons graag helpen bij het verderzetten van al onze activiteiten in het teken van Covid-19 en ook de continuïteit van de projectwerking van Añañau mee verzekeren, dan is je steun nog steeds meer dan welkom!

Je kan een donatie doen via overschrijving op onderstaande bankgegevens of via een betaling met creditcard of PayPal op de website.

IBAN BE 92 9731 2324 7123 / BIC ARSPBE22
vzw Qué bonito! Landwaartslaan 20/1, 3600 Genk
met vermelding: ‘gift voor Añañau Covid-19 – naam’

Wilt u graag een fiscaal attest voor uw schenking? (enkel België)
Stort uw gift via het bankrekeningnummer van Leraren Zonder Grenzen (vanaf minimum 40 euro op jaarbasis).
In 2020 is er een uitzonderlijk belastingvoordeel van 60% voor alle giften!:

IBAN BE48 5230 8027 2427 / BIC TRIOBEBB
Leraars zonder Grenzen vzw, Jan de Graefstraat 7, 2600 Berchem
met vermelding: ‘gift voor LzG: project Añañau’

of via PayPal: PayPal.me/ananauorg

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven