Beter zorgen voor het milieu en onze planeet

Na enkele maanden van coördinatie en vele vergaderingen is ons prachtige project op de school in Huancaro “Zorgen voor ons milieu voor een betere wereld” van start gegaan.

Onder de coördinatie van het Añañau-team, Andre Lopes, stagiair uit Brazilië die een masterdiploma in duurzaamheid en milieu behaalde, de samenwerking van de stagiaires Communicatie for Ontwikkeling aan de Nationale Universiteit van Cusco Stephanie Cruz en Mirxa Gabriela Sierra Yáñez en het gezamenlijke werk met de directeur van de Huancaro school en het voltallige onderwijzend personeel vond dit project plaats van de maand oktober tot december 2022.
Het belangrijkste doel is om de leerlingen bewust te maken van het belang om goed te zorgen voor het milieu door onder andere dynamische activiteiten met het gebruik van gerecycleerde materialen, participatieve gesprekken, audiovisuele ondersteuning. Gedurende 7 weken behandelden we strategische onderwerpen zoals de vorming van ons zonnestelsel, de geografie van Peru en de wereld, totdat we het belangrijkste punt bereiken, namelijk hoe we voor onze planeet kunnen zorgen en er verantwoord en duurzaam op kunnen leven.

In de eerste week van het project zijn we dieper ingegaan op de vorming van ons zonnestelsel en de planeet aarde en tijdens de tweede week hebben we het gehad over de geologische tijdperken en de dinosaurussen. Door praktijkervaring, observatie en experimenten leerden de kinderen meer over deze belangrijke onderwerpen.

We kunnen niet zorgen voor wat we niet kennen. Daarom hebben we in week 3 van het project “Zorgen voor ons milieu voor een betere wereld” gesproken over de continenten, Zuid-Amerika, Peru, de beschermde gebieden, rivieren, valleien, bergen en het reliëf in het algemeen. Tussen leuke activiteiten, video’s en uitleg door, konden de kinderen een kaart van de aarde samenstellen op basis van wat ze hadden geleerd.

Tijdens de vierde week spraken we over het land. Onder het motto ons Peru en zijn rijkdommen kennen om er beter voor te zorgen en zo werden de kinderen zich bewust van hoe ze voor onze planeet moeten zorgen. Met het gebruik van gerecycleerde materialen werden er vanalle leuke activiteiten uitgevoerd.

In de vijfde en zesde week kwamen de vervuiling van onze planeet en de 3 V’s aan bod. Meer leren over lucht-, water- en landverontreiniging zijn essentiële zaken om later te begrijpen hoe de 3 R’s beter kunnen worden toegepast: recyclen, hergebruiken en het verbruik verminderen. De kinderen maakten educatief materiaal en deden knutselactiviteiten waarbij ze verschillende werken maakten met plastic flessen, karton, papier en andere gerecyclede materialen. We zijn bijna klaar om onze beurs te presenteren met een prachtige expositie van alles!

Als onderdeel van het project “Zorgen voor ons milieu voor een betere wereld”, schonk Añañau vuilnisbakken aan de school in Huancaro voor alle algemene ruimtes en voor elk klaslokaal, zodat we kunnen zien dat de kinderen de vuilnisbakken correct gebruiken en het zal de school helpen om alle ruimtes schoner te houden.

Het project zou ook niet compleet zijn zonder een milieubrigade gevormd door de leerlingen. Na informatieve gesprekken hebben we deze brigade kunnen vormen door in elke klas een verkiezing te houden. De kinderen zetten zich in om beter voor hun schoolomgeving en voor de planeet te zorgen en zich bewust te zijn van het werk dat ze moeten doen.

Na ruim 8 weken werken en vele leuke, leerzame, interactieve en experimentele activiteiten op de Huancaro school, kwam er een einde aan het project “Zorgen voor ons milieu voor een betere wereld” met de kinderbeurs. Zo konden de leerlingen laten zien wat ze allemaal hadden geleerd en ouders, leerlingen, buren, leerkrachten en het grote publiek konden zien hoeveel moeite de kinderen doen om beter voor het milieu te zorgen. Dus laten we voor de planeet zorgen, het is de enige die we hebben!

Proficiat aan alle leerlingen en het Añañau- en schoolteam voor de realisatie van dit
ongelooflijke en enorm waardevolle project en voor al het harde werk!

Hier ziet u de documentaire over het milieubewustzijnsproject dat Añañau uitvoerde op de lagere school E.I. Luis Vallejos Santoni in Huancaro, Cusco, gemaakt door de twee Communicatie for Ontwikkeling stagiaires Mirxa Gabriela en Stephanie van de Nationale Universiteit van Cusco.
Nederlandse ondertitels volgen binnenkort.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven