De praatboom

Tijdens het voorjaar was Joy Meesens, studente lager onderwijs, op afstudeerstage in het project. Hier voor liep ze al verschillende keren stage in België, waaronder in een freinetschool, en kwam tot de conclusie dat het onderwijssysteem in Peru toch wel heel verschillend is. Jammer genoeg staan de onderwijsmethodes in Peru nog erg achter, net zoals de opleiding voor de leerkrachten en de middelen die voor handen zijn. In veel scholen bepaalt de leerkracht alles, moeten de leerlingen voortdurend de leerstof enkel maar kopiëren van het bord of uit hun boek en zijn de lessen zeker niet leerlinggestuurd of interactief. De kinderen zijn verlegen, durven niet snel hun gevoel te uiten en communicatievaardigheden hebben ze vaak niet. Daarom is het goed dat er in het project ruimte gemaakt wordt om deze vaardigheden te stimuleren en te oefenen. Stagiaire Joy richtte daarom een hoek in zowel voor de oudere kinderen als voor de kleintjes om aan deze vaardigheden te werken en schilderde een prachtige boom tegen de muur. Een boom groeit net zoals de kinderen dat doen. Om de kinderen zoveel mogelijk bij het proces te betrekken, mocht elk kind zijn hand in de boom plaatsen (de blaadjes) met daarin hun foto. In de stam van de boom hangen kaartjes en hiermee bespreken we elke dag het weer en welke dag het is. Ook doen we elke dag een ronde waarbij elk kind kan zeggen hoe hij zich voelt en oefenen we hierop aan de hand van de 4 basisemoties. De kleintjes doen dit in het Spaans, de groten doen dit zelfs in het Engels!

Nu de kinderen deze activiteit ondertussen al wat beter kennen komen er bij de oudere kinderen ook nog andere leuke onderwerpen aan bod: actualiteit, talenten, een boek, ’ik vind het leuk/niet leuk dat…’ en ‘ik heb een idee’. Achter elk onderwerp kan een kind zijn naam schrijven. Het is dan de bedoeling dat er in de praatronde tijd wordt gemaakt om een kind aan het woord te laten hierover. Vaak lezen de kinderen een boek in het project en in de praatronde krijgen ze nu de kans om hun boek dat ze gelezen hebben aan de groep voor te stellen. Bij ‘Ik vind (niet) leuk dat…’ vertellen ze iets wat ze leuk of niet leuk vinden. Hierbij leren ze hun mening uiten, oplossingen bedenken en conflicten eventueel zelf oplossen of met de groep. Bij ‘Ik heb een idee’ krijgen ze de kans om iets voor te stellen. Zo zei in een kind in de praatronde dat hij graag mandala’s tekent en hij het leuk zou vinden om een vrijdagactiviteit rond mandala’s te doen, we besproken dit met de groep en ook zij vonden dat een leuk idee. Zo gingen de tía’s op vrijdag met de kinderen rond dit idee aan de slag tijdens een leuke creatieve activiteit. De praatronde is ondertussen een vast onderdeel geworden van de namiddag en de kinderen vinden het heel fijn om op deze manier vanalles in de groep te brengen en samen te bespreken. Ook zijn ze zo veel meer betrokken met het verloop van de activiteiten. Dank je tía Joy voor de uitwerking van dit prachtige project!

    

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven