Ergo en hydrotherapie in school voor buitengewoon onderwijs

Naast de eigen projectwerking met kinderen en gezinnen in San Jeronimo werkt Añañau ook samen met andere organisaties in Cusco. Via materiële hulp en het sturen van vrijwilligers proberen we met Añañau ook ons steentje bij te dragen in het staatsziekenhuis, enkele lokale schooltjes en andere sociale projecten. Zo werkt Añañau ook samen met een school voor buitengewoon onderwijs in Cusco en biedt er ondersteuning via de medewerking van studenten tijdens een buitenlandse stage. Vanaf half maart waren er vier Vlaamse studenten ergotherapie aanwezig van Hogeschool Thomas More uit Geel. Deze studenten stonden mee in voor het begeleiden van deze speciale kinderen, ondermeer door het stimuleren van hun vaardigheden en het trainen van activiteiten in het dagelijkse leven. Ergotherapie is tot op heden nog erg onbekend in Cusco. Daarom werkten ze ook nauw samen met de vaste leerkrachten en het schoolteam om zo vanuit de ergotherpaie ervaringen te delen en methodes uit te wisselen. Ook ontwikkelden ze als ergo verschillende nieuwe materialen om de kinderen nog meer bij te staan in hun persoonlijke ontwikkeling. Dit jaar werkten de studenten ook een volledig nieuw hydrotherapieprogramma uit met de school. In de school is er namelijk een prachtige ruimte voorzien met speciale baden voor de kinderen. De studenten richtten deze ruimte verder in met veel kleur en visuele stimulatie voor de kinderen en zodat hij ergonomisch aangepast is en gebruiksklaar om aan de slag te gaan. In samenwerking met de kinesist werkten ze het volledige hydrotherapieprogramma uit. Deze therapie wordt vooral geboden aan kinderen met een meervoudige beperking (cerebrale parece) waarbij er gewerkt wordt op beweeglijkheid en ontspanning van de spieren. Het doel van hydrotherapie is de gezondheid van de kinderen zo optimaal mogelijk te beïnvloeden, zodat ze in het dagelijks leven zo goed en zelfstandig mogelijk kunnen functioneren. Zodra alles op punt stond gingen de studenten ook aan de slag met verschillende kinderen, die hier enorm van genoten. Een dikke pluim aan Daphne Peeters, Jolien Vosters, Jolien Lauwers en Astrid Van Noten voor de uitwerking van dit prachtige project!

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven