Meet Luz!

Luz is 5  jaar oud en is één van de nieuwe kindjes die sinds dit jaar elke dag naar het project komt. Ze is één van de jongste kinderen in het project en zit samen aan tafel met een leeftijdsgenootje. Een leuk duo om mee samen te werken, maar het zijn meesters in elkaar afleiden! Dus elk moment van volle concentratie is een mooie overwinning van de dag. Al vrij snel viel het op dat er een aantal dingen voor Luz erg moeilijk zijn en dat ze op sommige vlakken minder sterk is dan de meeste vijfjarigen.

Luz is net zoals de andere kinderen afkomstig uit een zeer arm en traditioneel gezin uit de buurt. De meeste families van het project zijn afkomstig uit een afgelegen bergdorp of Quechuagemeenschap en zijn in San Jeronimo komen wonen met de hoop op een betere toekomst. Veel van deze families hebben te kampen met extreme armoede en de graad van analfabetisme is erg hoog. Ook de ouders van Luz, op zoek naar betere economische mogelijkheden en betere levensomstandigheden voor hun gezin, migreerden zo’n jaren geleden naar Cusco en lieten daarbij hun verdere familie, hun woonst en de enkele dieren die ze hadden achter. In hun dorp spraken zijn hoofdzakelijk Quechua, de oude taal die in de Andes nog gesproken wordt naast het Spaans. Door de enorme kansarmoede waarmee het gezin geconfronteerd wordt ook in San Jeronimo, kunnen de ouders van Luz er amper zijn voor hun kinderen en Luz bijstaan in haar ontwikkeling. Doordat ze zelf niet geschoold zijn en enkel Quechua spreken, kunnen de ouders Luz ook niet helpen met haar schoolwerk aangezien het onderwijs in Cusco volledig in het Spaans gebeurt. Ook heeft Luz van kleins af aan te kampen met ondervoeding hetgeen ook van invloed is geweest op haar ontwikkeling. In het project zagen we onmiddellijk dat Luz erg achter stond in haar ontwikkeling. Door het gebrek aan stimulatie thuis en doordat ze niet naar de kleuterschool ging, blijkt dat Luz het erg moeilijk heeft om nieuwe dingen te leren. Zo kende ze  niet eens de kleuren, stond haar motoriek erg achter en kon ze ook nog niet tot 5 tellen.

Daarom proberen we in het project Luz extra te begeleiden en stimuleren we haar motorische, cognitieve en sociale vaardigheden. Eén van de begeleidsters, stagiaire Nina, vertelt hoe mooi het is om haar leergierigheid gaandeweg aan te zien groeien en haar langzaamaan te zien openbloeien. “Mijn enthousiasme was groot toen Luz tijdens een knipoefening spontaan allerlei cijfers begon op te noemen. Ik keek haar vol bewondering aan toen ze niet zomaar gokte welke kleur iets had, maar met enige schaamte ook durfde zeggen dat ze de naam niet wist. Ze had een trotse blik toen ze opnieuw probeerde springtouwen en deze keer gericht over het touw sprong. En ze begon deze week spontaan te klappen toen ze zag hoe ze in haar werkboek de lijnen zeer recht kon tekenen. Tijdens het tekenen en knutselen laat ze haar fantasie de vrije loop en maakt ze erg mooie dingen!”

Luz heeft ondertussen al heel wat nieuwe dingen geleerd, ze gaat nu regelmatig naar de kleuterschool en komt elke dag met een brede glimlach op het project aan om over vanalles te vertellen en om nog meer te oefenen! Ook haar moeder neemt enthousiast deel aan de verschillende ouderactiviteiten en we zijn blij dat we op deze manier samen op weg kunnen naar een betere toekomst voor Luz.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven