Scholingsprogramma voor volwassenen

Het merendeel van de betrokken ouders uit de lokale gemeenschap, in het bijzonder de moeders, spreken hoofdzakelijk Quechua en zijn analfabeet. Zij hebben zelf nooit de kans gehad om naar school te gaan of zijn maar enkele jaren van het lager onderwijs naar school geweest. Ze kunnen dus niet lezen en schrijven en kunnen hierdoor ook hun kinderen niet ondersteunen op schools vlak. Uit een bevraging die we voerden tijdens de laatste oudervergadering in december 2017 bleek dat er veel interesse en de nood is onder deze ouders om zich te scholen. Ze waren dan ook erg enthousiast om de kans te krijgen om zelf te leren lezen en schrijven. Daarom zullen we vanaf mei van start gaan met een alfabetiserings- en scholingsprogramma voor volwassenen.

Dit scholingsprogramma zal worden aangeboden aan de betrokken moeders en vaders van de projectwerking, alsook aan andere geïnteresseerden uit de lokale gemeenschap van San Jeronimo. In het project is hier een gepast klaslokaal voor beschikbaar dat in de voormiddagen of avonden opengesteld zal worden, aangezien de activiteiten met de kinderen in de namiddag tot ‘s avonds plaatsvinden. Op deze manier wordt de projectruimte ook op deze momenten gericht en uitermate nuttig aangewend. De ouders zullen hier 2 maal per week tijdens de avond les volgen. Añañau zal hiervoor een specieke leerkracht aannemen die zowel Spaans als Quechua spreekt om de ouders in dit leerproces te begeleiden. Dit programma kadert binnen de doelstellingen van verschillende SDG’s omtrent recht op onderwijs en kansen tot levenslang leren, toegang tot informatie, het versterken van de positie van vrouwen, gelijke kansen en rechten. Ouders die bereid zijn zichzelf (bij) te scholen, zullen ook beter met het leerproces en de ontwikkeling van hun kinderen betrokken zijn, dit mede ondersteunen en bewust zijn van het belang van onderwijs, een goede opleiding en later een goed beroep. Ondertussen zijn we van start gegaan met de eerste lessen en de moeders hebben hier mee veel enthousiasme en inzet aan deelgenomen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven