Global Week to #Act4SDGs

Onze wereld en onze toekomst worden bedreigd door aanhoudende armoede, toenemende ongelijkheid en de klimaatcrisis. We hebben enige vooruitgang geboekt, maar lang niet genoeg om de beloften na te komen die alle landen in 2015 hebben afgelegd om de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling en de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) te bereiken en een toekomst van vrede en welvaart te creëren op een bloeiende planeet, waar niemand wordt achtergelaten. We moeten onze inspanningen versnellen en hernieuwen om deze doelen te bereiken.

De Global Week to Act voor de SDG’s is een jaarlijkse oproep tot actie voor individuen en organisaties over de hele wereld om de actie voor de Sustainable Development Goals (SDG’s – ook wel de Global Goals genoemd) te versnellen en in de kijker te zetten.

De Global Week to Act voor de SDG’s verzamelt publieke steun voor de duurzame ontwikkelingsdoelen over de hele wereld, terwijl wereldleiders op het VN-hoofdkwartier bijeenkomen voor vijf mijlpaal VN-toppen: de Klimaatactietop, de VN-bijeenkomst op hoog niveau over universele ziekteverzekering, de allereerste SDG-top na de goedkeuring van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling, de dialoog op hoog niveau over ontwikkelingsfinanciering en de SAMOA tussentijdse evaluatie.

In september, van 20 tot 30 september, verenigden organisaties en individuen over de hele wereld voor grootste Act4SDG’s ooit om actie te ondernemen. Er vonden acties plaats in duizenden steden en gemeenschappen over de hele wereld, waarbij werd opgeroepen tot versnelling van de uitvoering van de Agenda 2030.

Zoals jullie al konden lezen heeft Añañau ook deelgenomen aan deze Global Week en hebben we onze stem laten horen! Het project van Añañau werkt in het kader van deze wereldwijde duurzame ontwikkelingsdoelen, de zogenaamde SDG’s. Dit zijn 17 doelen die door alle landen wereldwijd zijn ondertekend om samen te werken aan een betere toekomst voor iedereen. Añañau richt zich vooral op doel 4 op inclusief en kwalitatief onderwijs en kansen voor levenslang leren voor iedereen door een dagelijks naschoolse programma te organiseren, educatieve activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen aan te bieden en door het versterken van het bewustzijn in de gemeenschap. Naast onze grootste focus, die op onderwijs en educatie, hebben we dit jaar ook actie ondernomen tegen de klimaatsverandering. Zo organiseerden we voor alle kinderen, zowel op het project in San Jeronimo als op de school in Huancaro, een posterwedstrijd waarbij de kinderen een affiche moesten ontwerpen over het milieu of het klimaat. Ze moesten hierbij minstens één gerecylceerd materiaal gebruiken. Met veel enthousiasme gingen alle kinderen creatief aan de slag en aan het einde van de Global Week op 30 september werden de trotse winnaars bekroond! Heel fier vertoonden ze hun winnende affiche en mochten ze elk een leuke prijs in ontvangst nemen. Hiernaast werden er ook enkele andere educatieve activiteiten georganiseerd rond de SDG’s, Goal 13 en de actie voor het klimaat. Zo keken we de film Pachamama en enkele leerrijke documentaires en volgenden we Greta Thunberg in de media. Met de oudere kinderen werd er ook een praatronde gehouden rond de praatboom en mochten ze zelf creatieve ideeën aangeven voor de verbetering van het klimaat en hoe we zorg kunnen dragen voor het milieu. Tot slot hielden de leerlingen van de school in Huancaro ook een echte klimaatmars in hun buurt en organiseerden we een workshop rond de SDG’s voor de leerkrachten.

      

   

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven