Projectweek en actie SDG’s

Dit jaar begonnen we het nieuwe jaar op het project en ook het vakantieprogramma met volle kracht! Stagiaire sociaal werk Lynn Cauwels werkte samen met het vaste team een boeiende en interactieve projectweek uit voor de groep van de oudere kinderen omtrent de duurzame ontwikkelingsdoelen, de zogenaamde SDG’s van de Agenda 2030, en de kinderrechten!

Het thema van de projectweek werd na verschillende inleidende activiteiten en het maken van de kortfilmpjes voor het Equatorproject gedurende de afgelopen twee maanden democratisch door de kinderen zelf gekozen. Naast aandacht voor het klimaat, gelijkheid, geen honger en eerlijk werk wouden ze vooral rond SDG 1 aan de slag gaan: Einde aan de armoede. Verrassend was dat de kinderen zichzelf niet zo zeer als arm beschouwen en dat ze vooral heel wat wouden doen voor andere mensen die het minder hebben. Via spelvormen, mindmaps, opzoekingswerk op de laptop en groepswerk werd het thema verder verkend en werkten de kinderen allerlei folders uit met informatie en slogans.

Vervolgens zetten ze ook hun eigen actie op om aandacht te vragen voor dit wereldprobleem en om te sensibiliseren in de gemeenschap. Met z’n allen gingen ze naar het gemeenteplein van San Jeronimo om actie te ondernemen. Aan de hand van de informatie die ze verwerkten en de eigen gemaakte brochure over de SDG rond armoede spraken ze de mensen aan en gingen ze in dialoog. Er werd verder ook gevraagd bij de voorbijgangers naar oplossingen en het ging er ook over hoe je je op vele manieren ‘rijk’ kan voelen. Ook de voorstellen voor de acties kwamen van de kinderen zelf. Op deze manier werken we rond heel wat sociale en communicatieve vaardigheden en rond de actieve participatie van de kinderen. Alle kinderen waren erg enthousiast en vinden het belangrijk mee te denken over deze belangrijke thema’s en hun stem te laten horen!

Om de week af te sluiten werden ook de ouders uitgenodigd voor een presentatie van de kinderen over hun werk en de actie die ze ondernamen. De ouders vonden het heel fijn om de stem van hun kinderen te horen en te leren wat hun belangen zijn. Zelf gingen ze ook dieper in op het thema, hetgeen ook leerrijk was voor de projectwerking. Tot slot werd de projectweek op vrijdag afgerond met een creatieve uiting waarbij de verschillende ideeën van de kinderen op grote doeken werden geschilderd.
Wat een prachtige stage en dank je wel tía Lynn!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven