Lockdown in Peru

Met dit nieuwsbericht vanuit Cusco, Peru, willen we jullie laten weten hoe het met ons en met het project gaat.

Hier in Peru zijn we nu ondertussen toch ook al meer dan twee weken in sociale quarantaine. Dit wil zeggen dat we het huis niet mogen verlaten, enkel om voedingsmiddelen of geneesmiddelen te gaan kopen. Ook is er vanaf zes uur ‘s avonds een avondklok ingeroepen. Sinds vandaag vrijdag 3 april mogen we ook enkel gespreid inkopen gaan doen. Op maandag, woesndag en vrijdag enkel de mannen en op dinsdag, donderdag en zaterdag de vrouwen. Op zondag zal alles gesloten zijn en mogen we het huis niet meer verlaten. De maatregelen zijn vrij streng hier, maar dit is maar beter zo en hopelijk kan zo de verspreiding van het virus wat ingeperkt worden. Op de dag van vandaag zijn er in Peru 1595 gevallen van besmetting, in de hele regio van Cusco zijn er dit 55. Hier in Cusco is daarom alles nog vrij rustig en volgen de mensen goed de voorzorgsmaatregelen en de lockdown op, dit in tegenstelling tot de hoofdstad Lima met zijn meer dan 10 miljoen inwoners. Er zijn hier ook overal mondmaskers te verkrijgen en deze moeten ook verplicht gebruikt worden als we inkopen gaan doen of naar de bank gaan. De post en het openbaar vervoer liggen volledig stil. Je kan je dus ook niet meer verplaatsen binnen Peru en ook de landsgrenzen zijn gesloten.

Aangezien alles stil ligt en ook de scholen zijn dichtgegaan, hebben wij jammer genoeg daarom ook voorlopig het project moeten sluiten. We hebben voor een tijdje afscheid genomen van alle kinderen en families en hun zo veel mogelijk goede raad meegegeven ivm het belang van het wassen van de handen, het afstand houden en andere belangrijke voorzorgsmaatregelen. Op dit moment houden we zo veel als mogelijk contact met de betrokken families van het project, maar vele gezinnen hebben echter geen gsm.

We beseffen dat het virus nog lang impact zal hebben, niet alleen op gezondheidsvlak, maar ook economisch. Voor veel mensen in Peru en vooral de gezinnen die in armoede leven zoals ook de families van het project, zal deze quarantaine nog moeilijkere tijden met zich meebrengen omdat de weinige inkomsten die ze hebben nu tijdens de quarantaine volledig wegvallen. De meeste moeders verkopen immers op straat of in de buurt van de markt met een klein kraampje en dit kan nu niet meer doorgaan. Peru als land heeft niet de grootste economische middelen, maar de Peruaanse regering heeft om deze situatie voorlopig op te vangen toch een bedrag vrijgemaakt om de meest behoevende families of personen financieel wat bij te staan gedurende deze moeilijke momenten.

Op dit moment is de quarantaine verlengd tot 12 april. Als project zullen wij ook al het mogelijke doen om de families en kinderen zo goed mogelijk te blijven ondersteunen en we hopen dan ook dat alles snel opgelost zal geraken, zodat we opnieuw met de projectwerking kunnen starten. Samen met onze partners proberen we hier dan ook alles aan te doen, zodat de kinderen bij kunnen blijven met hun schoolwork en onderwijs en proberen we extra steun te vinden om ons te organiseren of oplossingen te bieden. We hebben als project voorlopig alvast een protocol uitgewerkt met preventie- en veiligheidsmaatregelen voor wanneer we terug kunnen starten. 

Ander heel jammer nieuws is dat er tijdens deze maanden ook verschillende studenten vanuit verschillende hogescholen in België op stage waren in het project. Het was een prachtige groep van 7 gedreven studenten, die zich volop aan het inzetten waren en meewerkten aan de dagelijkse projectwerking en andere zaken in het teken van hun stage. Zij wouden nog lang niet terug naar België en hoopten nog steeds om op één of andere manier hun stage hier te kunnen verderzetten. Ondertussen zijn zij door de goede organisatie van de Belgische ambassade gerepatrieerd kunnen worden en zijn zij enkele dagen geleden met pijn in het hart vertrokken.

We weten dat dit moeilijke tijden zijn. COVID-19 is een bedreiging voor onze gezondheid, voor de gezondheid van onze gemeenschappen en voor de duurzaamheid van organisaties. Maar we moeten sterk blijven en samen deze uitdaging aangaan. We hopen dat met jullie ook alles goed is en we wensen jullie het allerbeste.
Hou het veilig en gezond!

Veel liefs van ons allemaal vanuit Peru,
het Añañau-team

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven