Up-date Covid-19 in Peru

Foto: Ernesto Benavides/AFP via Getty Images)

Peru, een land met ongeveer 32 miljoen inwoners, is één van de landen die het hardst werd getroffen wereldwijd door de gevolgen van Covid-19. Tot nu toe staat ​​het land op de vijfde plaats met het hoogste aantal geïnfecteerden en de strijd tegen Covid-19 is nog steeds erg zwaar. Vandaag 1 juli tellen we 288.477 besmettingen en 9.860 doden. Hoewel de regering heel erg snel gestart was met een zeer strikte quarantaine, toen amper de eerste 71 gevallen bekend waren in Peru, zijn er verschillende redenen waarom Covid-19 toch zo hard heeft kunnen toeslaan en er elke dag nog steeds enorm veel nieuwe gevallen van besmetting bijkomen.

Ook hier in Cusco, een stad met meer dan 400.000 inwoners, werden we zwaar getroffen door COVID – 19 en tellen we na 3,5 maanden quarantaine, nu meer dan 2.000 geïnfecteerden door het virus en bijna honderd doden. Omdat het noodzakelijk werd voor het land om de economische activiteiten te hernemen, besliste de regering op 1 juli om in verschillende regio’s de quarantaine op te heffen. De strenge lockdown is ook in dit deel van Peru voorbij, maar dit betekent niet dat de sanitaire maatregelen zoals ondermeer het social distancing en het verplicht dragen van een mondmasker verminderen, omdat deze het risico op besmetting met het virus sterk verminden. Omdat de cijfers nog steeds erg stijgen, zeker nu de quarantaine is opgehoffen en er meer contact is tussen personen, beginnen vele mensen uit angst een gelaatsmasker te dragen op publieke plaatsen of in het openbaar vervoer. Peru heeft op dit moment op één na het hoogste aantal nieuwe infecties per dag ter wereld.

Foto: Joel Alonzo/GEC

Kort nadat de quarantaine was begonnen vanwege de verspreiding van Covid-19, werden we op vele manieren geconfronteerd met situaties van sociale ongelijkheid in deze tijd van crisis waarin de pandemie onze levensstijl noodgedwongen had veranderd en vooral waarbij de veranderingen in het onderwijsgebeuren een grote impact hebben gehad op het dagelijkse leven van de kinderen. Elk kind heeft zich moeten aanpassen aan de maatstaven van het social distancing en de lockdown en aan het volgen van lessen van thuis uit die het Ministerie van Onderwijs (tot op heden) uitzendt via verschillende kanalen.

Zo creëerde de regering een programma voor afstandsonderwijs genaamd “Ik leer thuis”, waar alle jongens en meisjes thuis lessen krijgen via de nationale radio, televisiekanalen, internet en constante communicatie met de leraren via mobiele telefoons. Digitaliserings- en automatiseringssystemen die de kwetsbaarheid en educatieve ongelijkheid van het land blootlegden. Vele kinderen en families, net zoals de meeste kinderen van het project, hebben immers thuis geen internet, televisie of smartphone en zijn dus amper in de mogelijkheid om deze georganiseerde lessen en uitzendingen te volgen. De meesten van hen hebben een eenvoudige mobiele telefoon die de communicatie vergemakkelijkt, maar niet de schooltaken die door Whatsapp worden verzonden.

Daarnaast kunnen vele kinderen deze leerstof en taken thuis moeilijk alleen begrijpen en verwerken aangezien vele ouders niet in staat zijn om hun kinderen hier mee te helpen. Doordat ze zelf niet voldoende geschoold zijn, amper Spaans en enkel Quechua spreken of doordat ze andere grotere zorgen hebben, …

Voor de kinderen heeft de opheffing van de quarantaine nog geen verandering gebracht. De situatie met betrekking tot het leren vanop afstand lijkt gedurende het hele jaar 2020 nog te blijven bestaan in Peru. Het ziet er naar uit dat de regering ervoor opteert om de scholen niet te heropenen en zo nog grotere verspreiding van de pandemie tegen te gaan. Aangezien dit geldt voor alle educatieve instellingen, kunnen we voorlopig ook op het project de activiteiten met de kinderen nog niet herstarten.

Het moeilijkste deel van de pandemie blijft uiteraard de economische realiteit van veel gezinnen in heel Peru, zoals ook de families die naar Añañau komen, families die van dag tot dag leven en amper middelen hebben om op terug te vallen.

Maar iets erg belangrijk om te onthouden ook voor de toekomst is de tijd die er was om samen door te brengen met familie en meer tijd te maken voor elkaar. Ook de families van Añañau vertelden ons dat ze deze momenten erg gewaardeerd hebben en dat dit hun dichter bij elkaar gebracht heeft. De meeste ouders brengen onder normale omstandigheden immers de meeste tijd buitenshuis door om hard te werken en zo een zeer klein inkomen te vergaren voor hun gezin.

In het project werken we nu enkele dagen per week face-to-face met de vaste teamleden en daarnaast blijven we virtueel werken en de campagnes verderzetten om de families en de kinderen te ondersteunen. Wanneer we op het project aanwezig zijn met het team, voldoen we aan een strikte naleving van ons veiligheidsprotocol met de noodzakelijke maatregelen om besmetting tegen te gaan zodat we zoveel mogelijk ons jaarwerkplan kunnen verderzetten, maar aangepast aan deze uitzonderlijke situatie.

Om de gezinnen en de kinderen te blijven helpen om beter doorheen deze moeilijke tijden te komen, kunnen we nog steeds uw steun gebruiken.
Wil je graag steunen, dan kan je op onze website een storting doen via Paypal, met creditcard of via een overschrijving:
https://ananau.org/nl/donatie/
of via het rekeningnummer van vzw Qué bonito!:
IBAN BE 92 9731 2324 7123 / BIC ARSPBE22

Wil je graag een fiscaal attest voor je donatie? 
Stort je gift op het rekeningnummer van Leraars zonder Grenzen (vanaf minimum 40 euro op jaarbasis), met de vermelding ‘gift aan LzG: project Añañau’.

IBAN BE48 5230 8027 2427 / BIC TRIOBEBB
Leraars zonder Grenzen vzw, Jan de Graefstraat 7, 2600 Berchem
met vermelding: ‘gift aan LzG: project Añañau’

In 2020 geldt er door Covid-19 60% belastingsvermindering voor elke gift aan een goed doel! Iedereen die in de loop van 2020 een fiscaal aftrekbare gift doet aan een erkende organisatie of vzw, dit geldt dus ook voor Añañau, kan rekenen op een fiscale korting van 60% in plaats van 45% (vanaf min. 40 euro op jaarbasis). Dus: Schenk je € 100 aan het project, dan recupereer je daarvan € 60 via je belastingaangifte van 2021!

In dit erg interessante en aanvullende artikel van Time Magazine kan u nog meer lezen over de redenen waarom Covid-19 zo hard heeft kunnen toeslaan in Peru:
https://time.com/5844768/peru-coronavirus/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven