Feesten van Cusco en Inti Raymi

Na 2 lange jaren wachten konden we met grote vreugde eindelijk de feesten van Cusco weer vieren, met als hoogtepunt el Inti Raymi of het festival van de Zon. 

De dagen van mei waren eindeloos, terwijl alle instellingen in het geheim hun beste kleding en dansen voorbereidden om hun geliefde Cusco te eren. 

Eindelijk brak de maand juni aan, de dansen waren voorbereid, het activiteitenschema was klaar, dus op 1 juni begonnen we de festiviteiten met een offer aan Pachamama op het centrale plein van de stad. 

Vanaf 9 juni begonnen de eerbetuigingen en groeten van alle nationale en particuliere instellingen, waaronder scholen, instituten, universiteiten, banken, gemeenten, onder anderen. 

Op 16 juni vierden we het feest van Corpus Christi, een katholieke feestdag van Spaanse oorsprong maar met een Andes-Inca-achtergrond. Naast de religieuze optochten waarbij alle patroonheiligen uit de verschillende districten van Cusco naar de kathedraal worden gedragen, konden we die dag ook genieten van het gastronomisch festival van de Chirihuchu. Dit is een traditioneel gerecht van oorsprong uit de Andes, waarvan de naam komt uit het Quechua: ‘Chiri’ is koud en ‘Uchu’ pittig, waarbij voedsel uit de 3 regio’s van Peru, de kust, de bergen en de jungle wordt gemengd. De geschiedenis vertelt dat de oude Inca-kolonisten, toen ze door het Inca-rijk reisden en ze in dorpen of steden aankwamen, op een gemeenschappelijke plaats zaten en het verschillende voedsel deelden uit de verschillende regio’s waar ze vandaan kwamen.  

24 juni, hoogtepunt van de maand, is de dag waarop Inti Raymi of het feest van de Zon wordt gevierd op de drie heilige plaatsen van de Inca’s: El Qoricancha of de Tempel van de Zon, Plaza de Armas van Cusco en op de esplanade van het fort Sacsayhuaman, waar een prachtige ceremonie plaatsvindt met honderden jaren traditie en historie, veel kleur en cultuur, waarbij de belangrijke historische gebeurtenissen uit het Inca-rijk worden uitgebeeld. Gelukkige verjaardag aan ons geliefde Cusco!! 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven