Heropstart scholing moeders

We zijn erg blij dat we dit jaar ook de activiteiten met de moeders van de kinderen hebben kunnen hervatten. Zo zijn er opnieuw regelmatig oudervergaderingen kunnen doorgaan en de moeders komen nu ook weer twee keer per week naar het project om zelf lessen te volgen in de vroege avond. Zoals jullie al weten uit het verleden biedt Añañau ook een scholingsprogramma aan voor volwassenen omdat de meeste moeders analfabeet zijn en enkel Quechua spreken, de oorspronkelijke taal van de Andes en in veel gemeenschappen nu nog steeds de moedertaal die gesproken wordt. Ze hebben zelf de kans niet of bijna niet gehad om naar school te gaan. De lessen worden gegeven door een docent die Quechua en Spaans spreekt.

Sommige moeders komen voor het eerst naar de lessen omdat ze geen basiskennis hebben, zoals hun naam niet kunnen schrijven, ze kunnen hun handtekening niet zetten, laat staan tellen. Voor ons is het belangrijk dat de moeders hun alfabetiseringsvaardigheden verbeteren, omdat het hen zal helpen bij het ontwikkelen van hun vaardigheden en de zaken die ze ondernemen in het dagelijkse leven. We zijn blij om ook de moeders opnieuw te zien die al aan een voorgaande lessenreeks alfabetisering hebben deelgenomen omdat ze nu vol zelfvertrouwen en zelfrespect zijn. Het leven van elk van deze vrouwen is vol marginalisatie en vernedering door de samenleving en soms zelfs door eigen familie, en dit is een ruimte om hun verborgen vaardigheden te verbeteren en talenten te ontwikkelen. 

De moeders vinden het erg leuk om de lessen bij te wonen en kunnen zo momenten doorbrengen met andere moeders die in gelijkaardige omstandigheden leven. Ze leren niet alleen lezen en schrijven, maar het is ook een sociaal gebeuren waarbij ze gehoord kunnen worden en de moeilijkheden kunnen delen waarmee ze in het dagelijks leven worden geconfronteerd. Naast de basislessen lezen en schrijven, zijn we dit jaar ook met iets nieuws begonnen. Elke laatste les van de maand organiseren we een praktische workshop voor de moeders waarbij ze een nieuw gerecht of nagerecht leren bereiden dat ze thuis kunnen maken en eventueel ook kunnen verkopen. Dit is voor sommigen onder hen een manier om wat extra inkomen te hebben. We starten dit proces om de moeder op deze manier te stimuleren om zelfstandig te ondernemen en te evalueren hoe dit proces bij hen verloopt. We kunnen zo opvolgen of dit vlot gaat of in kaart brengen waar ze moeilijkheden ondervinden om zo te kijken of we in de toekomst het zelfstandig ondernemen met de moeders samen kunnen laten verder groeien.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven