Politieke crisis en onrust in Peru

Sinds afgelopen 7 december 2022, na een mislukte en illegale staatsgreep door voormalig president Pedro Castillo, is de Peruaanse natie verwikkeld in momenten van crisis en angst die nooit lijken te eindigen.

Op 7 december nam voormalig president Pedro Castillo Terrones, in een wanhopige actie als gevolg van de corruptiezaken waarvoor hij tijdens zijn korte presidentiële termijn wordt onderzocht en beschuldigd van het leiden van een bende criminelen, de abrupte beslissing om een staatsgreep uit te voeren. Met het illegaal ontbinden van het congres en andere maatregelen, heeft zijn mislukte actie hem tijdens een periode van onderzoek geleid tot voorlopige hechtenis voor deze frauduleuze daad.

Foto: Federico Rios / New York Times

Deze politieke en sociale situatie en crisis hebben de Peruaanse staat ook geleid tot eindeloze chaos en angst die ook het onderwijs enorm schaden, aangezien studenten van alle onderwijsniveaus moesten terugkeren naar virtuele klassen, wetende dat de minst begunstigden wat betreft toegang tot educatieve middelen opnieuw met deze tekortkomingen geconfronteerd zullen worden en des te meer getroffen worden door deze crisis.

Het behoeft geen betoog dat de economie van Peru, die zo was getroffen door de pandemie en bezig was met reactivering, daarna de ernstige economische gevolgen van de oorlog ondervond, zoals dit wereldwijd het geval is, en nu bovendien deze harde fase van politieke en sociale crisis moet doorstaan, waarin bijvoorbeeld de toeristische sector gedwongen is om voor 2023 80% van zijn reserves op te geven.

Foto: Aldair Mejía / EFE

Het tekort aan voedsel- en brandstofproducten is een ander belangrijk punt om te vermelden in al deze chaos, aangezien hun schaarste ervoor zorgt dat hun kosten nog meer stijgen door de protesten, de vele wegblokkades over het hele land en de onrust.
Na meer dan 4 weken van onzekerheid en chaos hoopt een groot deel van de bevolking dat de wateren weer hun gang gaan en dat de rust en orde wederkeert in het land.

Vanuit onze organisatie verwerpen we alle daden van geweld en we zijn van mening dat respect voor de rechten van anderen de beste vorm van samenleven is. Evenzo geloven we dat er nog een lange weg te gaan is om ongelijkheid in het onderwijs terug te dringen, omdat we er vast van overtuigd zijn dat kwaliteitsvol en inclusief onderwijs er voor zorgt dat we betere personen kunnen worden in de samenleving en voorkomt dat mensen zich laten manipuleren door persoonlijke, egoïstische en onwetende belangen, zoals nu gebeurt in Peru.

Ook al raken de protesten en de onrust op vele vlakken de samenleving, het goed functioneren van het onderwijs in Peru en de activiteiten bij de projecten, we doen er alles aan om de voortgang van onze activiteiten op beide projectlocaties zoveel mogelijk te waarborgen met alle de nodige verantwoordelijkheid en veiligheid.

Als je meer wilt lezen over de zeer gecompliceerde politieke situatie in Peru, is dit een heel duidelijk artikel:
https://foreignpolicy.com/2022/12/16/peru-president-castillo-impeached-removed-political-crisis-protests/

En over de huidige tol die de politieke crisis eist:
https://www.nytimes.com/2023/01/17/world/americas/peru-protests-democracy.html

Foto omslag blogpost: Federico Rios / New York Times

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven