El Señor De Quylluriti

Quylluriti is een religieus festival dat plaatsvindt in het Ocongate-district op de hellingen van een berg genaamd Ausangate. Dit festival is een bedevaart, waar Spaanse gebruiken en Inca-gebruiken worden gemengd. Deze bedevaart begint 58 dagen na de viering van Paaszondag. Verschillende dansers met hun typische kostuums vergezellen de bedevaartgangers op zoek naar een sneeuwster die op de berg is gevonden. Aan het basiskamp dicht bij de gletsjer kan men een viering bijwonen en worden de verschillende dansen tegen elkaar uitgevoerd door de naties die elk een dorp of streek vertegenwoordigen. Zij hebben enkel nog toegang om zelf ook de gletsjer te beklimmen om een ceremonie uit te voeren. Tijdens deze tocht wordt er door de mensen boven bescherming en de zegen gevraagd voor heel wat zaken. Tijdens dit festival gaan ook veel kinderen mee met hun familie op bedevaart. Een van hen is Radamel Sebastian die naar het project in Huancaro komt. Hij maakt samen met zijn hele gezin deze bedevaart als onderdeel van een dans genaamd Siqlla. Radamel vertelt.

“Toen we bij het heiligdom kwamen, zochten we een slaapplaats, we kochten eten en dronken hete kruidenthee. Ik ga graag dansen met mijn vader, deze dans vertegenwoordigt mijn vader en zijn vrienden die uit Surite komen. We repeteerden een maand ervoor dus we konden heel goed dansen. Mijn pak is zwart en ik vind het erg leuk. Ik ben blij dat ik kan gaan bidden en mijn zus gaat ook met me mee. Het is erg koud op die plek (door de hoogte), maar overdag is de zon erg sterk. Maar ik heb mijn danskleding aan en dat helpt me tegen de kou. We hebben ook warme drankjes. Het is een heel mooie plek omdat we dansen, eten en bidden. Ik bid voor Añañau, de tios en mijn familie. Volgend jaar zal ik ook weer dansen voor El señor de Quylluriti.”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven