De feesten van Cusco en heerlijke Chiri Uchu

De maand juni is elk jaar een feestelijke en kleurrijke maand in Cusco! Zo worden ondermeer Corpus Christi en het feest van de Zon, Inti Raymi, gevierd. Er is dan telkens heel wat te beleven in en rond de stad Cusco en dit jaar willen we hierbij de ‘Chiri Uchu’ in de kijker zetten als onderdeel van het cultureel en gastronomisch erfgoed van Cusco en van Peru.

De feesten beginnen elk jaar met de traditionele intocht van Corpus Christi, waarbij alle heiligen en maagden in processie naar het centrale plein, de Plaza de Armas van Cusco, worden gedragen om ‘el Señor de los Milagros’ (de Heer van de aardbevingen) te ontmoeten en waar ze tot de volgende donderdag in de kathedraal zullen blijven. Daarna zullen alle heiligenbeelden in processie terug gedragen worden naar hun districten en gaat het feest verder. Tijdens deze vieringen wordt er ook genoten van vele traditionele dansen en van een typisch gerecht uit Cusco. Dit gerecht wordt Chiri Uchu genoemd en is een Quechua-woord dat ‘koude chili’ betekent. Het is een koud gerecht dat dateert uit het Inca- en kolonietijdperk en combineert ingrediënten uit de kust, de Andes en de jungle van Peru. Tijdens de feesten wordt dit gerecht naar traditie overal bereid en kan je dit aan de vele kraampjes in de stad gaan eten. En een stukje typische cuy (cavia) kan natuurlijk ook niet ontbreken!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven