Samenwerking met lokaal schooltje

Sinds dit jaar werkt het project samen met de lokale lagere school ‘Luis Vallejo Santoni 501318’ die gelegen is in Santiago, een erg achtergestelde buurt in Cusco. Het is een kleine school, er zijn maar amper 4 klaslokaaltjes. Dat wil zeggen dat zowel het 1e en het 2e leerjaar als het 5e en het 6e leerjaar graadsklassen zijn. De speelplaats is een groot grasveld, speeltuigen zijn er niet.

El colegio ‘Luis Vallejo Santoni 501318’ is een publieke school. In zo goed als alle scholen in Peru is het verplicht om een uniform te dragen en om materialen aan te kopen. Naar school gaan is zowel in een privé-school als in  een publieke school duur voor veel gezinnen. Veel ouders kunnen de kosten van een uniform (+/- €150) en alle materialen (+/- €100) niet betalen. De meeste gezinnen bestaan ook uit meer dan één kind wat het dan ook nog eens duurder maakt om naar school te gaan. In veel scholen worden deze kinderen dan ook geweigerd. Ze worden doorgestuurd naar andere scholen waar ze vaak opnieuw hetzelfde te horen krijgen. Er is leerplicht in Peru, maar het wordt niet opgevolgd of een kind wel daadwerkelijk naar school gaat. Luis Vallejo Santoni is een school die deze kinderen opvangt. Een uniform is niet verplicht, er wordt gevraagd om een pakket met schoolmateriaal aan te kopen, maar ze zijn hier vrij in wat ze precies kopen en daarbij wordt er meer rekening gehouden als het gezin het op dat moment niet kan betalen.

Dit voorjaar deed een stagiaire leerkracht lager onderwijs, Joy Meesens, stage in deze school. Ze wisselde onderwijsmethodes, ervaringen en werkvormen uit met het team van leerkrachten van het schooltje en bracht verschillende, vernieuwende methodes aan. Zo leerden de leerkrachten om meer op een spelende en bewegende manier les te geven. De instructies werden aangebracht door te zingen, te dansen en te bewegen. Dat verhoogde de concentratie en motivatie van de leerlingen tijdens de lessen. In Peru zijn kinderen deze manier van leren niet gewoon. Het merendeel van de scholen geeft nog op een traditionele manier les, waar bijna enkel kopiëerwerk bij komt kijken.

De school is op dit moment nog erg primitief. Er is vaak geen stromend water, zeer weinig didactische of leermaterialen, geen kopieermachien, hurktoiletten… In het voorjaar verhuisde de school naar een voorlopig gebouw, omdat ze namelijk vollop bezig zijn met het verbouwen van de oude school! Goed nieuws natuurlijk! Wij kijken alvast uit naar de opening die ergens de volgende maanden zal plaatsvinden.

De school ‘Luis Vallejo Santoni’ vindt het belangrijk dat kinderen graag naar school komen en wil deze kinderen meer kansen bieden naar een betere toekomst. Deze empowerment gedachte deelt Añañau met hen en daarom breiden we graag deze samenwerking verder uit. Er zijn al heel wat ideeën, maar daar zal u snel meer van lezen in een volgende nieuwsbrief!

            

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven