Lizveth start in het hoger onderwijs

Na jarenlang het project bijgewoond te hebben is het eindelijk zo ver en is Lizveth als eerste jongere gestart met een verdere studie aan het hoger onderwijs. Lizveth is één van de oudste kinderen en kwam reeds jaren naar het project voor hulp met haar huiswerk en om deel te nemen aan de educatieve activiteiten. Haar start aan het hoger onderwijs is voor het project een mooie bekroning op het jarenlange werk dat we verrichtten om Lizveth vooruit te helpen in haar schoolse loopbaan. Door haar nu de kans te geven in het hoger onderwijs hopen we dat ze op deze manier de armoedecirkel voor haar familie kan doorbreken in de toekomst.

  

Lizveth komt uit een zeer arm en achtergesteld gezin uit San Jeronimo. In San Jeronimo wonen veel families die afkomstig zijn uit afgelegen bergdorpen of –gemeenschappen en die in San Jeronimo zijn komen wonen met de hoop op een betere toekomst. Veel van deze families hebben te kampen met grote armoede en de graad van analfabetisme is erg hoog. Ook de familie van Lizveth is afkomstig van een dorp uit de bergen. In 2013 besloten ze hun dorp te verlaten en te verhuizen naar de stad op zoek naar betere economische mogelijkheden en betere levensomstandigheden voor hun gezin. Hierbij lieten ze hun verdere familie, hun woonst, hun gewoontes en tradities en het weinige dat ze er hadden achter. In hun dorp spraken zij hoofdzakelijk Quechua, de oude taal die in de Andes nog gesproken wordt naast het Spaans.

Lizveth woont met haar familie in een klein en armoedig huis op wandelafstand van het project, dat ze delen met enkele andere families. Het hele huis bestaat slechts uit 1 ruimte, om te koken en om te slapen. Er is binnen niet veel plaats en er is een kleine keuken waar de mama van het gezin dagelijks een sobere maaltijd bereidt van hetgeen ze kunnen verkrijgen. Ook is er geen warm water en er is geen badkamer. Ze hebben een eenvoudig toilet (een gat in de grond), en dat is het. Daarom wassen ze zich meestal wassen met koud water in een grote teil op de patio, ook al is het vaak heel koud. Hoewel het gezin er in moeilijke omstandigheden leeft en de ruimte erg klein is, doet de moeder toch erg haar best om deze proper en opgeruimd te houden en er een thuis van te maken voor haar kinderen.

Lizveth heeft een grote familie. Ze heeft één jongere zus van twaalf jaar, Marisabel, en twee broers. Percy is zestien jaar oud en haar andere broertje Luis is nog maar vier. Marisabel en Luis komen ook elke dag naar het project.

De ouders van Lizveth zijn landbouwers en hebben niet gestudeerd. Beide hebben ze enkel de lagere school afgemaakt. De moeder van Lizveth spreekt meestal Quechua, maar kan ook een beetje Spaans verstaan en spreken. Zij is enorm lief en probeert goed voor haar kinderen te zorgen. Op dit moment heeft ze geen vast werk en moet ze nog veel voor haar Luis zorgen. Soms verdient ze wat bij in een restaurant waar ze helpt koken of de afwas doet. De vader van Lizveth is landbouwer en werkt nu als taxichauffeur. Hij moet zijn auto huren, waardoor hij maar net genoeg kan verdienen om zijn gezin van eten te voorzien. Daarom is hij ook bijna nooit thuis.

Door de beperkte financiële mogelijkheden van de ouders en omdat ze zelf amper scholing hebben genoten, is het voor hen erg moeilijk om hun kinderen te ondersteunen in hun ontwikkeling en schoolse loopbaan. Daarom komen Lizveth en haar jongere broers en zus reeds van op jonge leeftijd naar het project zodat ze hulp kunnen krijgen bij hun huiswerk en de moeilijkheden of achterstanden die ze op school ondervinden. Zonder steun zou de familie van Lizveth ook nooit een opleiding in het hoger onderwijs kunnen betalen. Daarom staat Añañau hen hierin bij. Door het bieden van ondersteuning (voorbereiding, oriëntatie, studiekeuze enz.) en met finaciële steun heeft Lizveth zich afgelopen schooljaar kunnen voorbereiden op haar verder studie aan een academie en sinds januari is ze van start gegaan met haar verdere studie zelf. Hiervoor heeft ze via Añañau een prachtige studiebeurs ontvangen van Stichting Lamp uit Nederland, die het voor haar financieel mogelijk maakt om haar opleiding van 3 jaar volledig af te ronden.
Lizveth heeft er voor gekozen om aan de opleiding Toerisme en gids te volgen, hetgeen haar nadien veel werkmogelijkheden zal bieden in Cusco. Ze is in januari met veel enthousiasme van start gegaan en doet het voorlopig erg goed. Ze is ontzettend fier dat ze deze kans heeft gekregen van Añañau en van Stichting Lamp!

 

 

 

 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven