Inti Raymi en de feesten van Cusco

Zoals elk jaar in de maand juni worden de feesten van Cusco gevierd. De activiteiten begonnen met de typische dansen van alle scholen, instituten, universiteiten, particuliere en staatsinstellingen tot de komst van Corpus Christi op 19 juni, de dag waarop alle heiligen en maagden van de verschillende districten van de stad in processie uitgaan tot het hoofdplein Plaza de Armas van de stad Cusco. Ondertussen is er in de omgeving van het hoofdplein een gastronomische markt met typische producten van de stad. Hier wordt vooral het traditionele hoofdgerecht Chirihuchu klaargemaakt. Dit is het typische gerecht van de stad Cusco, wat koude ají (chilipeper) betekent in het Quechua. Het combineert voedsel uit de tijd van de Inca’s en van de kolonisatie met ingrediënten uit de kust, de bergen en de jungle van Peru, waardoor het het stergerecht is van de keuken in Cusco.

Op 24 juni is het het Festival van de Zon of Inti Raymi (in het Quechua). Dat feest stond bij de Inca’s bekend als het feest van de Zon waarbij de Zonnegod Wiracocha werd vereerd. Inti Raymi was veruit het belangrijkste feest jaarlijks in Tawantinsuyo, het rijk van de Vier Windstreken of het Incarijk die zijn religie baseerde op de zonnekultus. Op 24 juni viert men de zonnewende of het wintersolsticium, het begin van een nieuw Zonnejaar.

Resultado de imagen para inti raymi cuscoDe kinderen van Añañau hebben ook deelgenomen aan de vieringen van Cusco, ook in hun respectieve scholen hebben ze activiteiten voorbereid als typische dansen van de stad om Cusco te begroeten tijdens de festiviteiten.

In Añañau organiseerden en maakten de kinderen een modeshow met poppen die typische kostuums droegen van de dansen van Cusco zoals onder andere Cholo Q’orilazo en Turpuy. Ze maakten ook een klein theater met de poppen over de mythe van Manco Capac en Mama Ocllo tijdens de oprichting van het Inca-rijk. Op deze manier brachten we in Añañau hulde aan de stad Cusco.

          

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven