Fantastische berichten uit het Noorden!

Afscheid tía Joy

In het voorjaar namen we afscheid van Joy Meesens die gedurende 6 maanden heeft meegewerkt in de coördinatie van het project. Joy is leerkracht lager onderwijs van opleiding en hielp naast het uitvoeren van taken in de projectcoördinatie ook mee met het ontwikkelen van educatieve materialen en methodes voor de activiteiten. We willen Joy bedanken voor al het werk dat ze voor het project gerealiseerd heeft en wensen haar veel succes met alle nieuwe uitdagingen in België! Vele groetjes tía Joy vanuit Cusco van alle kinderen!

 

 Pelgrimstocht Vrije Middenschool Zonhoven tvv Añañau

Vorig schooljaar begon het nieuwe schooljaar in de Vrije Middenschool van Zonhoven met een nieuwe missie, een nieuwe slogan: Stap je mee? De leerlingen leerden dat perlgrimstochten van alle tijden zijn, dat mensen reeds eeuwenlang tochten maken met een speciale bedoeling.
Op dinsdag 30 april was het eindelijk zo ver. De leerlingen vertrokken op hun eigen pelgrimstocht. Ze wilden de verbondenheid met elkaar en met andere mensen op de wereld die het veel minder goed hebben dan wij in de tocht zichtbaar maken. Het gezelschap wandelde naar Koersel Kapelleke. En enkele dapperen wandelde ook nog terug. Daar aangekomen legden ze hun steentje bij de bron als symbool voor het steentje dat ze hebben bijgdragen aan het project Añañau tegen armoede in Peru. Door zich te laten sponseren voor deze tocht hebben ze een fantastisch bedrag van 5500 euro ingezameld. Dit werd feestelijk met een cheque overhandigd aan Ellen Bosch die tijdens de laatste dag van het schooljaar een bezoek bracht aan de school om iedereen hartelijk te bedanken. Vanuit Añañau wensen we alle leerlingen en leerkrachten een dikke proficiat voor hun grote inzet en willen we iedereen hartelijk bedanken voor deze mooie actie en steun aan het project!

(Tekst geschreven door Kerlijne Foets voor het Belang van Limburg)

      

 

Opbrengst wandeltocht SAIO Geel

Op 24 juni bezocht Ellen ook nog een andere school, de bijzondere lagere school SAIO uit Geel, en mocht ook hier een prachtige cheque in ontvangst nemen. Zoals jullie in de vorige nieuwsbrief al konden lezen was dit de opbrengst van de actie ‘Wandelen voor anderen!’ die de school dit jaar voor de 15e maal organiseerde op 10 februari. Leerlingen, familie en sympatisanten konden die dag samen één van de wandeltochten afleggen en er was ook een heerlijk dessertenbuffet. Met de opbrengst van deze prachtige dag besloot de school dit jaar het project Añañau te steunen. Een grote pluim aan alle leerlingen en leerkrachten voor hun enthousiasme en inzet en hartelijk dank aan iedereen die aan dit mooie initiatief heeft bijgedragen!

 

Verjaardag Groot Genker Orkest

Al 15 jaar GGO! Op zaterdag 25 mei vierde het Groot Genker Orkest zijn 15e verjaardag. Dat vierden ze met een jubileumconcert met gastoptredens van Karen Verresen (zang) en Carlo Nardozza (trompet). Een deel van de opbrengst van het concert schonken ze aan Añañau en willen hiermee de projectwerking van Añañau een duwtje in de rug geven. Een dikke proficiat aan alle muzikanten voor dit prachtige concert en hartelijk dank aan iederen voor dit mooie gebaar!

 

 

Noord-Zuidraad Stad Genk denkt na over de toekomst

Op zondag 16 juni kwamen de verschillende leden van de stedelijke Noord-Zuidraad van de stad Genk bijeen om samen na te denken over de toekomst. Ze waren met een 30-tal, de verantwoordelijken van de Genkse verenigingen die actief zijn voor een project in het Zuiden, om in het Heempark na te denken over de prioriteiten die ze willen meegeven aan het beleid en de acties die ze willen ondernemen. De Noord-Zuidraad keurde in het voorjaar van 2018 een memorandum goed in voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen. Nu verfijnde de raad dit memorandum en distilleerde er enkele acties uit. Zo is er bijvoorbeeld een voorstel om te werken aan een traject rond duurzaamheid dat in de secundaire scholen kan ingepast worden met een spelkoffer. Ook wil de raad meewerken aan het wegwerken van vooroordelen. De acties kaderen allemaal in de zogenaamde SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. De prioriteiten en de voorgestelde acties worden eind dit jaar overgemaakt aan het stadsbestuur in de hoop dat ze deel zullen uitmaken van het stedelijk beleidsplan 2020-2024 dat in oktober aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.

(Tekst geschreven door Jef Gabriëls voor het Belang van Limburg)

 

Europese conferentie ‘Burgerinitiatieven voor internationale solidariteit’

Op 20 en 21 juni organiseerde het 4de pijlersteunpunt van 11.11.11 in Brussel een Europese conferentie over de rol van ‘burgerinitiatieven voor internationale solidariteit“ in diverse Europese landen.

120 deelnemers uit 14 landen deelden ervaringen over de manier waarop 4de Pijlers ook ‘changemakers’ kunnen zijn voor de SDG’s: via de projecten die ze opzetten in het Zuiden én door burgers in eigen land in beweging te brengen. Ook Añañau nam deel aan de conferentie en woonde verschillende interessante workshops en debatten bij.

Lees meer: https://4depijler.be/nieuws/item/1380-conferentie-geeft-4de-pijler-europese-dimensie

 

Vrijwilligers en studenten komen en gaan

Tijdens de afgelopen maanden werkten er ook weer verschillende enthousiaste vrijwilligers en stagiaires mee in het project!

Erin en Louise

Stagiaires Erin Van den Berg en Louise Van Rossum zijn twee studenten van Artesis Hogeschool Antwerpen. Ze rondden dit schooljaar hun opleiding ergotherapie af. Beiden gingen specifiek aan de slag met twee kinderen die te kampen hebben met leermoeilijkheden en intensieve therapie nodig hebben. Dit deden ze aan de hand van verschillende interactieve activiteiten en oefeningen die hun ontwikkeling stimuleren, hun zelfstandigheid vergroten en hen helpen om deze moeilijkheden te verbeteren. Daarnaast werkten ze vooral met de jongste kinderen in het project en werkten ze verschillende interactieve activiteiten en materialen uit met klaspop Pepe (Jules) en die het leerproces vergemakkelijken.

Jo en Michelle

Jo Pluymers en Michelle Mondelaers zijn een koppel uit Limburg. Jo studeert aan de Hogeschool PXL en rondde dit jaar zijn opleiding sociaal werk af. Hij liep de afgelopen maanden stage in Añañau in het teken van zijn opleiding en ging verder aan de slag rond het thema van de kinderrechten. Hij werkte hier ook zijn bachelorproef rond uit door middel van een kwalitatief onderzoek.

Michelle studeerde reeds af als ergotherapeute. Zij besloot om met Jo mee te gaan en als vrijwilliger mee te werken in het project. Ook Michelle ging met de oudste kinderen aan de slag en begeleidde hen met veel enthousiasme! Samen hebben ze erg genoten van hun tijd in het project en in Peru en zijn ze heel wat ervaringen rijker om het beroepsveld in te stappen.

 

Mieke

Mieke Van Poelvoorde zit in het laatste jaar van de opleiding voeding en dieetkunde van hogeschool Vives uit Brugge. Ook Mieke deed haar afstudeerstage gedurende de afgelopen maanden in het project in opvolging van twee studenten uit deze opleiding die vorig jaar hun stage kwamen doen. Mieke ging zoals jullie al konden lezen aan de slag rond gezonde voeding en hygiëne en werkte hier verschillende educatieve activiteiten voor de kinderen, als voor de moeders voor uit.

Marthe en Tibeau

Marthe en Tibeau, beide student ergotherapie aan de hogeschool Thomas More uit Geel, kwamen ons vanaf maart in het project vervoegen. Net zoals voorgaande studenten ergo gingen zij individueel met enkele kinderen aan de slag door het bieden van individuele begeleiding en het extra stimuleren van vaardigheden, functies en de ontwikkeling. Zo werkten ze vaak 1 op 1 met deze kinderen en werden ook andere creatieve en motiverende leermiddelen ingezet zoals ondermeer de tablet. Daarnaast werkten ze elk ook een project uit

rond talenten. Tibeau deed dit voor de oudere kinderen ahv een mooi persoonlijk ik-boek met activiteiten en Marthe werkte een methode uit ahv de talentenarchipel voor de kleintjes.

We zijn heel erg blij met alle hulp van deze vrijwilligers en studenten in het project en de activiteiten of materialen die ze uitwerkten! Dit komt niet alleen ten goede van de kinderen en het gezin, maar ook de vaste medewerkers van het project hebben weer nieuwe educatieve/didactische materialen, activiteiten of methodes leren kennen.

Is vrijwilligerswerk of een buitenlandse stage in Peru echt iets voor jou? Dan ben jij de persoon die we zoeken!
Info en contact via info@ananau.org

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven