Peru & corona?

Na een jaar van pandemie met quarantaines en immobilisaties en met de strijd van de Peruaanse regering en bevolking om corona tegen te gaan en zuurstof te verwerven voor patiënten in overeenstemming met de overheidsvoorschriften, komt er op dit moment een einde aan de tweede golf van de pandemie daar de besmettingsniveau’s afnemen. In het hele land is, ondanks het feit dat in Peru reeds nieuwe varianten van het coronavirus gevonden zijn, de aanschaf van grote aantallen vaccins een grote opluchting voor de bevolking. Peru vordert nu gedreven met de immunisatie aangezien het belangrijk is om de bevolking te beschermen. Vanaf de maand juli begint men met het vaccineren van 50- en 40-plussers.

Een aangepaste projectwerking

In het project gaan we in kleine groepen, op aangepaste tijdstippen en in strikte naleving van de bioveiligheidsprotocollen door met de educatieve activiteiten. Tijdens deze aangepaste projectwerking komen de kinderen ‘s ochtends om hun schooltaken en opdrachten uit te voeren en gebruik te maken van het internet, de printer en de computers. Ook de oudere kinderen die het secundair onderwijs volgen, komen in de voormiddag naar het project om hun lessen via het internet te volgen. Voor hen zamelden we een hele hoop koptelefoons in zodat ze elk individueel en zo veel mogelijk zelfstandig hun les kunnen volgen en hun huistaken kunnen uitvoeren. Daarnaast kunnen ze ook het nodige opzoekingswerk verrichten op de laptops of boeken raadplegen van onze bibliotheek. In de namiddag kunnen de kinderen terugkeren naar het project voor remediëringsactiviteiten met versterkende oefeningen voor wiskunde (rekenen) en communicatie (taal). Helaas kunnen we nog steeds geen recreatieve activiteiten doen, zoals naar het park gaan of spelletjes spelen vanwege de gezondheids- en bioveiligheidsprotocollen die we moeten volgen.

In Peru zijn er 193,230 gevallen van overlijdens door covid-19 volgens het Ministerie van Volksgezondheid. Binnen de groep kinderen en hun families hebben we gelukkig van geen enkel familieverlies gehoord, noch hebben we enige besmetting gehad bij de kinderen.

Onder de werknemers van het team hebben we gelukkig ook geen enkele besmetting door covid gehad, maar onze werknemers hebben wel veel verliezen geleden in familieverband. Op en naast het werk besteden we veel zorg aan het naleven van alle bioveiligheidsprotocollen en zorgen we voor onze gezondheid.

Deze momenten zijn emotioneel moeilijk voor veel kinderen. We proberen ze de emotionele steun te geven die ze thuis niet hebben en we werken zo dat het project hun tweede thuis is waar ze alle liefde en steun van het hele team kunnen ontvangen. Vooral de oudere kinderen geven aan dat ze erg hun vrienden en klasgenoten en de sociale momenten missen en dat ze het moeilijk vinden om hiermee te kampen. Op het project geven we hier extra aandacht aan door in gesprek te gaan en door enkele aangepaste activiteiten die op hun leeftijd gericht zijn en waarbij ze hun zorgen kwijt kunnen.

Reactivatie toerisme

Nu de situatie betert in Peru wegens de vorderingen met het vaccineren, is er ook goed nieuws! Zo zijn ondertussen alle archeologische sites en bezienswaardigheden terug opengegaan en kan je deze zonder probleem bezoeken. Vooral het binnenlands toerisme floreert op dit moment en we zien ook weer toeristen van over de hele wereld. Staat Machu Picchu, één van de zeven wereldwonderen, op je verlanglijstje? Dat is nu terug mogelijk!

Wil je graag naar Peru reizen? Of vrijwilligerswerk of een buitenlandse stage komen doen in het project? Dan kan je ons altijd contacteren via info@ananau.org!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top